W czwartek 12 kwietnia w grupie Smerfów w ramach zajęć gospodarczych odbyło się pieczenie chleba oraz własnoręczne ubijanie masła.
Dzieci zapoznały się z etapami powstawania chleba, rozmawiały na temat składników jakie są niezbędne aby zrobić pyszny chleb.
Wielkie zainteresowanie wzbudził też sposób wyrabiania masła – każde dziecko chciało samodzielnie chociaż przez chwilę ubijać masło.
Wysiłki się opłaciły – zarówno chleb jak i masło były pyszne, a aromat świeżo pieczonego chleba rozchodził się po całym przedszkolu!
Oto przepis na nasz pyszny chlebek:
350 ml mleka
3 jajka
20 dag mąki pszennej
34 dag mąki żytniej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g suszonych drożdży
Chleb pieczony był w maszynie do wypieku chleba.
Życzymy smacznego!
Zapraszamy do galerii :)