"Smerfy" poznają tajniki pieczenia chleba oraz sporządzania masła
ponad 4 lat temu
„Smerfy” poznają tajniki pieczenia chleba oraz sporządzania masła.
Dzieci umyły ręce, założyły fartuszki. Z zainteresowaniem i zaciekawieniem obserwowały urządzenie do pieczenia chleba oraz wyrobu masła. Dzieci obserwowały i pomagały, nie brakowało komentarzy.
Chętnie odmierzały odpowiednią ilość potrzebnych składników (mąka, mleko, jaja, sól, cukier, drożdże) wg przepisu.
Po upieczeniu chleba oraz sporządzeniu masła nastąpiła degustacja.
Dzieci z apetytem zajadały sporządzone kanapki. Było tak pyszne, że prosiły o przekazanie przepisu swoim rodzicom.
Przepis na chleb:
-
2 jajka
-
400 ml mleka
-
540 g mąki
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
drożdże
Smacznego !
Zapraszamy do galerii :)